Hemsedal Café

Vår Historie

– Av skifolk for skifolk i over 30 år! –

Hemsedal Café er for mange kjent som «Afterskiens Fødested», for noen er det «perfekte stoppested mellom Oslo og Bergen». For de fleste er Hemsedal Café i dag kjent for å være et sted man føler seg hjemme, en restaurant med appetittlig lunch, noe godt å drikke og smakfull middag med lokale råvarer. Men historien bak Hemsedal Café er noe helt spesielt.  

Drømmen om et eventyr

Det var en gang to kæller fra Fredrikstad som hadde en drøm. En drøm om glede, god mat og rock’n’roll. Én dag fant de en annonse, en cafe til utleie! Det var bare ett problem – cafeen var over berg og blåne i en liten bygd kalt Hemsedal. Gutta tenkte seg hardt om lenge om, og fem minutter etter hadde tatt fatt på beina, reiste langt og lengre enn langt, og var på vei til deres nye eventyr. 
 

Gutta innså kjapt at de ikke kunne gjøre dette alene. De ringte familien og på én, to, tre var Cafeen i full gang og serverte deres første rett, kjøttkaker i brun saus. 

Alle gode ting er tre – og dansende på bordene!

Kjøttkaker ble solgt i hytt og pine og snart hadde hele bygda vært innom den koselige lille Cafeen midt i sentrum. Gutta var ikke fornøyde helt enda. De manglet noe – Rock’n’Roll. Etter dagens skikjøring hoppet gjestene opp på bordene, musikken ble skrudd opp slik ble fenomentet Afterski født. 

Eventyret så langt var suksess. Det kom stadig nye gjester og helter inn døra og Afterskien briljerte i noen tiår i Hemsedal Sentrum. Gutta så på hverandre og smilte over hva de hadde skapt, men måtte fort tilbake til jobb, fordi om det var noe som var sikkert og vist, var det at to karer var ikke nok. De trengte en tredje bukkene bruse, en kompanjong med vilje, hjerte og sjel for fest. Lite visste de at han de trengte allerede var blant stabelen, sistemann tilbød seg hånda og Hemsedal Cafe tok hele han. Vipps, så var Per, Pål og Askeladden på plass i hjertet av Skandinavias Alper. 

dans

Snipp, Snapp, Snute – så var eventyret ute… Eller?

Trioen hadde fått hver sin prinsesse og halve kongeriket. De stod nå ved ett veiskille – den ene veien ledet til ett rolig, stabilt liv med en vogn fylt med minner og gull nok for tre liv, den andre veien var usikker. Den var tåkete og gjørmete, men det var bygdesnakk om gull nok til å svømme i på enden av veien, men alle som har forsøkt seg på denne veien før har kommet tilbake uten bein og armer. Tredjemann tok de to andre i hånda, tok gullet og dro hjem til prinsessa. De to andre så på hverandre, snørte opp skoene og tråkket inn i gjørma. Den som intet våger, intet vinner!

På veien fant gutta ikke bare gull og eventyr, men også tre nye musketerer som var klare til å snøre på seg støvlene og tråkke i gjørma sammen med sine nyvunnede kollegaer. Ingenting hadde vært det samme uten de nye deltagerne, kjent som A-laget, Ponyekspressen, tre musketerer… kjent barn mange navn. Er du heldig, finner du de fortsatt i dag løpende på gulvet og forsvarer kongeriket sitt. 

Afterskien ble flytta til Stavkroa og festen forlot Hemsedal Café. Hvem som valgte riktig vei vet vi fortsatt ikke. Men det vi vet er at veien så langt har ført til glede, kjærlighet og mange flere eventyr om Nordmenn som drar over berg og blåne for å besøke Hemsedal – Valley of Love.

Så hva nå?

Hva har legendariske Hemsedal Café blitt til i dag? Vi har dratt tilbake til røttene våre, med fokus på lokal mat og god drikke. Midt i Hemsedal Sentrum finner du i dag en restaurant som ønsker deg og dine kjære hjertelig velkommen til lunch, middag og noe godt i glasset. I dag er vi lidenskapelige for kortreist mat og en lokal matkultur. Men frykt ikke – eventyret om Hemsedal Café er langt fra ferdig, og er du heldig nok, kan det hende at du treffer på Cafeen’s historisk afterski atter engang.